Premie berekenen

autoschade

Een autoverzekering op basis van kenteken

Bij het afsluiten van een autoverzekering is vanzelfsprekend altijd het kenteken van het voertuig betrokken. De verzekeraar moet immers weten om welk voertuig het gaat. Er wordt veel informatie uit het kenteken gehaald door de autoverzekeraar, zoals bijvoorbeeld de leeftijd van de auto, de kilometerstand en de autohistorie. De autoverzekeraar is niet de enige die gebruik maakt van het kenteken. Als u zelf via internet op zoek gaat naar een goedkope autoverzekering, dan gebruikt u hiervoor natuurlijk ook uw kenteken. Voor het maken van vergelijkingen op vergelijkingswebsites wordt dan ook altijd gevraagd om uw kenteken in te vullen.

Waarom is het kenteken nodig?

De meest uiteenlopende gegevens zijn aan het kenteken van een voertuig verbonden. Dit betekent natuurlijk dat een kentekencheck ook veel informatie oplevert. Wanneer een autoverzekeraar een kentekencheck uitvoert bij de RDW voor uw voertuig, dan heeft de autoverzekeraar direct de beschikking over alle relevante informatie. Denk aan het merk en model auto, maar ook technische gegevens en bijvoorbeeld de ledige massa van het voertuig. De premie van een autoverzekering berekenen gebeurt dan ook deels op basis van deze gegevens.

Aanvullende gegevens

Als er nu zoveel gegevens al uit een kentekencheck van de RDW kunnen worden gehaald, waarom is dit dan niet voldoende om een exacte berekening te maken van de premie van de autoverzekering? Dit heeft alles te maken met het feit dat u als hoofdbestuurder van het voertuig ook invloed heeft op de premiehoogte, en uw persoonsgegevens zijn natuurlijk niet verbonden aan het kenteken. De premie is bijvoorbeeld hoger wanneer u weinig schadevrije jaren heeft, wanneer u beginnend bestuurder bent of bijvoorbeeld wanneer u nog in de categorie jongeren valt. Deze gegevens kunnen niet uit een kentekencheck worden gehaald en dient u daarom zelf aan een verzekeringsmaatschappij door te geven om een exacte berekening te laten maken.

Vergelijken zonder kenteken

Natuurlijk kunt u ook autoverzekeringen en premies vergelijken zonder kenteken, maar tijdens dit proces komt u er waarschijnlijk ook al snel achter dat een kentekencheck toch wel heel belangrijk is. De premie wordt namelijk hoger naar mate de auto nieuwer is, en lager naar mate de auto ouder is. Vergelijken zonder kenteken kan geen rekening houden met het bouwjaar van de auto. Dit betekent dat de daadwerkelijke premie erg veel kan afwijken van de aangegeven premie, omdat de leeftijd van de auto veel afwijkt van de gemiddelde leeftijd die voor de berekening gebruikt is. Zo blijkt dat de gegevens uit een kentekencheck een grote invloed hebben op de premieberekening. Voor uzelf is het ook heel handig om een kentekencheck te doen, zodat u kunt zien wat de dagwaarde van uw auto nog is. Met dit bedrag in het achterhoofd kunt u ook op zoek gaan naar een voordelige premie, die in goede verhouding tot de dagwaarde van het voertuig staat.