Klapband

autoverzekeringen

Klapband niet zo erg?

Veel mensen denken dat een klapband meestal betekent dat ze dan alleen een autoband hoeven te vervangen. Maar over de eventuele ernstige gevolgen van een klapband midden op de weg tijdens het rijden wordt niet nagedacht of vergeten. Je kan door diezelfde klapband de macht verliezen over het stuur en een ander aanrijden. Ook kan het zo zijn dat de schade die je hebt gereden aan eigen auto niet vergoed wordt door je autoverzekering. Je auto verzekeren op een goede manier is daarom altijd aan te raden.

Schade aan eigen auto

Als je schade aan eigen auto hebt opgelopen door een klapband wordt deze alleen vergoed als je allrisk verzekerd bent. Bij een verplichte WA-verzekering of beperkt cascoverzekering wordt deze schade helaas niet gedekt. De schade moet je dan zelf betalen. Als je door toedoen van een klapband, of een andere oorzaak, een andere weggebruiker schade hebt toegebracht, valt dit natuurlijk onder de WA-dekking.

Toch niet laten uitkeren?

Als je allrisk verzekerd bent is het niet altijd slim om direct, na elke kleine schade, te declareren bij je autoverzekering. Je moet niet vergeten dat je dan vijf schadevrije jaren terugvalt. Hierdoor stijgt de premie behoorlijk. Je verzekeraar kan voor u uitrekenen of het voordeliger is om de schade uit eigen zak te betalen, of uit te laten keren.

Schade aan een andere auto

Door een klapband kan je dus in een aanrijding terecht komen met een ander. Niet alleen jouw auto kan beschadigen, maar ook die van de tegenpartij. Deze moet dan ook worden betaald. Je verzekeraar betaalt deze schade gelukkig altijd. Het enige nadeel is dat je dan te maken krijgt met een premieverhoging. Ook in deze situatie verlies je vijf schadevrije jaren. De premieverhoging is echter veel lager dan als je de schade uit eigen zak wilt betalen om geld te besparen. Gewoon laten uitkeren dus.

Tips om een klapband te voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Om een klapband te voorkomen is het nodig om te weten wat een klapband veroorzaakt. Een autoband dient een stabiele bandenspanning te hebben. Als de spanning te hoog of te laag is zal de band klappen. Een te hoge spanning voorkom je door de auto niet te zwaar te beladen. Als je veel en zware goederen wilt vervoeren, moet je nagaan of je auto dit wel aankan. Een te lage spanning kan worden voorkomen door de band goed te controleren. Bij elke benzinepomp kan je de bandenspanning laten opmeten. Kijk ook in het instructieboekje van je auto. Op de site van de RDW kan je je voertuiggegevens raadplegen.

Premie autoverzekering berekenen...